FAQ.

Vraag. En. Antwoord.

Wat is een powernap?

Een powernap is een korte periode (max. 20 minuten) van lichte slaap. Een powernap geeft u hernieuwde energie (en verbetert uw algemene gezondheid) waarvan u tot wel 4 uur na de powernap de positieve effecten kan ervaren.

Waarom een powernap?

Een powernap vraagt slechts een korte investering van 20 minuten en geeft je het gevoel “alsof de dag opnieuw begint”. Het is het meest krachtigste middel als je je moe voelt en/of die bekende (after-lunch) dip ervaart.

Natuurlijk zijn er ook andere methodes om even af te schakelen die je opnieuw kunnen opladen zoals een wandeling buiten, daglicht opzoeken, sporten of bijvoorbeeld koffie drinken. Echter als je je echt moe voelt (bijvoorbeeld omdat je incidenteel een nacht slecht geslapen hebt of omdat je het eerste gedeelte van je werkdag onder hoge druk hebt gepresteerd) is een powernap de turbo methode bij uitstek! 

Ook als je in die 20 minuten niet slaapt is er echt winst geboekt omdat je toch bent afgeschakeld van daar waar je mee bezig was. We noemen dat ook wel “bewegen richting herstel” waarbij diverse positieve processen in je lichaam (bijvoorbeeld lagere hartslag) en geest (niet aan werk denken) plaatsvinden terwijl je niet licht slaapt. 

In de FAQs “Is er onderzoek gedaan naar de powernap?” en “Is een powernap gezond?” vind je meer antwoorden waarom je met enige regelmaat een powernap zou moeten doen.

Een powernap wordt niet aanbevolen wanneer je structurele slaapproblemen ervaart. We adviseren in dat geval contact op te nemen met je (huis)arts.

De geschiedenis van de powernap

Wat hebben Albert Einstein, Leonardo Da Vinci Winston Churchill en John F. Kennedy met elkaar gemeen? Het waren allemaal fervente powernappers!

Albert Einstein gebruikte voor zijn bekende “1 seconde micronap” een lepel of potlood om niet in een diepe slaap te vallen. Eenmaal in slaap zal de lepel of potlood vallen en het daaropvolgende geluid zorgt voor een onmiddellijke ontwaking/opwekking.

Leonardo da Vinci functioneerde, tijdens het schilderen van de Mona Lisa op twee uur slaap per dag! Hij volgde hierbij wel een slaapschema waarbij elke vier uur een powernap van 20 minuten werd gedaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Churchill aan het begin van de middag een dutje en schreef in zijn oorlogsmemoires: “De natuur had niet bedoeld dat de mensheid van acht uur ’s ochtends tot middernacht zou werken zonder de verfrissing van gezegende vergetelheid die, zelfs als het duurt maar 20 minuten, voldoende is om alle vitale krachten te vernieuwen.”

John F Kennedy deed dagelijks een dutje na de lunch met zijn vrouw, Jackie, met gesloten deuren. Zijn hoofd van het huishoudelijk personeel vertelde: “Niemand ging naar boven, om welke reden dan ook.”

Is er onderzoek gedaan naar de powernap?

Er zijn de afgelopen decennia vele onderzoeken verricht naar de effecten van een powernap. De uitkomsten van deze onderzoeken wijzen feitelijk allen in dezelfde richting; dat een powernap verscheidene positieve uitkomsten kent (zie het antwoord in FAQ “Is een powernap gezond?”.

Deze kwantitatieve onderzoeken onderstrepen feitelijk wat we al weten van dat korte ‘dutje op de bank’. Dat je je na een korte onderbreking echt een ander mens kunt voelen, alsof de dag opnieuw begint. Met begrip voor de zoektocht naar ondersteunende data ervaren we als frequente powernappers (practice what you preach) regelmatig de verkwikkende eigenschappen van een powernap. Voor ons dienen de onderzoeken enkel als bevestiging van onze eigen ervaringen.

Interesse in powernap gerelateerde onderzoeken? Lees dan snel verder!
– Korte rust kan het cognitief functioneren en de alertheid verbeteren, wat resulteert in een afname van 30% in aandachtsstoornissen vanaf de nulmeting ( onderzoek).
– Systematische middagdutjes (minstens 3 keer per week) gaan gepaard met een 37% lager risico op coronaire hartziekten ( onderzoek).
– Een ultrakorte slaapperiode (powernap) is voldoende om de geheugenverwerking te verbeteren ( onderzoek).
– Een powernap overdag stopt of keert het proces van verslechtering van de visuele waarneming en levert een positieve bijdrage om beter om te gaan met een overdaad aan informatie ( onderzoek).
– Dutjes verbeteren het prestatieniveau en het zelfvertrouwen van de taakuitvoering ( onderzoek).

Is een powernap gezond?

Er zijn de afgelopen decennia vele onderzoeken verricht naar de effecten van een powernap. De uitkomsten van deze onderzoeken wijzen feitelijk allen in dezelfde richting; dat een powernap verscheidene positieve uitkomsten kent.

Zo kan een powernap een boost geven aan uw productiviteit, prestatie, denkvermogen, alertheid, energie en concentratie. Daarnaast werkt een powernap stressverlagend en heeft u aanzienlijk minder kans op het verkrijgen van coronaire hartziekten. En dat met een minimale investering van maximaal 20 minuten!

Hoe langt duurt een powernap?

De ideale powernap duurt maximaal zo’n 20 minuten omdat u zich dan nog in een lichte slaapfase bevindt. In deze fase is wakker worden, opstarten en met hernieuwde energie doorgaan waar u mee bezig was een peuleschil 😉

Groter is de uitdaging wanneer u een dutje heeft gedaan van 25 tot grofweg 70 minuten. Heeft u wel eens een katergevoel ervaren nadat u bijvoorbeeld thuis op de bank na het avondeten in slaap bent gevallen? Precies dat gevoel wordt veroorzaakt door het feit dat u uit uw diepe slaap wakker wordt. Hoewel dat katergevoel wel even kan aanhouden (30 minuten) zult u hier ook positieve effecten ervaren.

Na 90 minuten wakker worden heeft u een hele slaapcyclus gemaakt (lichte slaap, diepe slaap en REM slaap). Naast mentaal herstel zult u dan ook echt fysiek herstel ervaren.

Wat zijn de voorwaarden voor een goede powernap?

De allerbelangrijkste voorwaarde is (volledige) privacy. Precies om deze reden is thuis dat ‘dutje op de bank’ zo effectief omdat je je geborgen voelt. Al onze powernap pods bieden dankzij het handmatig instelbaar rolscherm, naar gelang de instelling van de gebruiker, gedeeltelijke of volledige privacy. Voor onze recovery stoelen en bedden/matrassen bieden we optioneel geluidsreducerende schermen indien meer privacy gewenst is.

Met stip op 2 staat comfort. Waar voor de één een klein kussentje op de bank al voldoende is heeft de ander meer behoefte aan een dekentje, een slaapmasker of bijvoorbeeld oordopjes. Onze recovery pods worden standaard geleverd met een Fins cold foam matras. Deze matrassen staan bekend om hun goede ventilatie en lange levensduur. Aanvullend kunnen onze pods ook worden voorzien een premium comfort+ matras voorzien van FPS ontspanningstechniek of een activatie matras met Kinetic techniek.

Voordat wij een recovery stoel toevoegen aan ons portfolio worden ze aan strenge selectiecriteria onderworpen waarbij de focus ligt op het bieden van optimaal comfort én ondersteuning.

Is het doen van een powernap één van de laatste taboes?

Sinds onze oprichting in 2018 ervaren we dat het doen van een powernap, thuis of op het werk, soms nog omgeven is door taboe. Daarnaast is het creëren van een tijdelijke bubbel van privacy is in onze huidige samenleving vaak lastig/een uitdaging.

Wel is het een gegeven dat de taboedrempel de afgelopen jaren lager is geworden. Mede dankzij het inzetten van onze expertise partners, het gebruik van onze anonieme digitale surveys en het informeren van onze klanten over de randvoorwaarden weten we “het powernaptaboe” vaak te doorbreken waardoor “herstel op de werkvloer” organisatie breed geaccepteerd wordt.

Wat kost een powernap pod / stoel?

Omdat we enkel A klasse producten (en diensten) aanbieden kunnen we u jarenlang plezier garanderen (vrijwel onderhoudsvrij) van uw investering. Een investering die zichzelf niet enkel terugverdiend maar u zelfs geld gaat besparen en opleveren. Want fittere werknemers zijn minder ziek maar ook productiever en maken minder fouten.

Rekening houdend met een realistische afschrijving en een (minimale) levensduur van 10 jaar vraagt een powernapstoel een investering van slechts €1,- per dag (e.e.a. afhankelijk van type stoel). Een recovery pod voorzien van een massage matras (optie) vraag een investering van slechts €2,50,- per dag.

Is het verstandig om koffie te drinken voor mijn powernap?

Binnen de muren van BOOZTR noemen we het koffie drinken voor de powernap ook wel liefkozend ‘nappuccino’. Hoewel koffie en slapen niet samen lijken te gaan kan een heerlijk kopje koffie voor je powernap echt wonderen doen.

Een kopje koffie net voor je powernap stelt je in staat om de voordelen van zowel koffie als slaap te maximaliseren. Een win-win! Dus, voel je je moe, dan is een ‘cafeïnedutje’ misschien je snelle oplossing. Onze tip: Drink een kop koffie, snooze gedurende 20 minuten en wordt wakker met hernieuwde energie.

Nog niet overtuigd? In  dit onderzoek nam de helft van de deelnemers 200mg cafeïne tot zich gevolgd door een powernap van 15 minuten voordat ze twee uur in een rijsimulator stapten. Een indrukwekkende 91% van deze deelnemers voelden zich minder slaperig achter het stuur dan degenen die geen cafeïne en een powernap hadden gedaan.

Vooruit, nog een onderzoek dan. Dit onderzoek bij jonge gezonde volwassen toonde aan dat cafeïne en een powernap de prestaties bij computertaken verbeterd dan alleen een powernap, een powernap gevolgd door blootstelling aan fel licht of een powernap gevolgd door het wassen van het gezicht.

Een powernap onder werktijd?

Even een dutje doen tijdens werktijd. Voor veel medewerkers klinkt het (letterlijk) als een droom, maar bij steeds meer bedrijven is het de werkelijkheid. Sinds onze oprichting in 2018 hebben we al bij meer dan 50 bedrijven en zorginstellingen onze recovery oplossingen mogen plaatsen.

De Vrije Universtiteit in Amsterdam, één van onze eerste klanten, is na de inzet van onze powernap pods overtuigd dat een powernap de productiviteit ten goede komt. “Studenten ervaren veel druk. Na een powernap zijn ze herladen en kunnen ze er weer een paar uurtjes tegenaan. Het is ideaal voor studenten die in een tentamenperiode zitten. Gapend en half in slapend boven je studieboeken zitten is niet goed.”

Een powernap in combinatie met (top)sport?

Als topsporter kun je flink voordeel halen uit een powernap. Slaap, dus ook een powernap, heeft een positieve invloed op het trainingstempo, kracht, humeur en pijnbeleving.

Topsporter leggen de spreekwoordelijk lat vaak hoog met meerdere trainingen op een dag en drukke schema’s waardoor er onvoldoende tijd overblijft voor effectief herstel.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel atleten een tekort aan slaap ervaren. Dit strekt zich van slaaproblemen door stress waardoor atleten slaappillen gebruiken om te kunnen slapen tot bijvoorbeeld wielrenner die minder goed slapen naarmate zij intensiever trainen.

Een powernap bij onregelmatige diensten?

In diverse sectoren, zoals bijvoorbeeld de zorg en industrie, worden onze producten succesvol ingezet als ondersteuning bij onregelmatige diensten.

Regelmatig is een powernap dan onderdeel van een breder programma waarin bijvoorbeeld ook blauwlichtfilter brillen en gezonde eiwitrijke voeding worden ingezet om de medewerker zo optimaal en volledig mogelijk te ondersteunen.

Een powernap tijdens het studeren?

De Vrije Universiteit in Amsterdam was jaren geleden één van onze eerste klanten en maakt tot op de dag van vandaag nog steeds veelvuldig gebruik van onze powernap pods. De bibliotheek waar deze pods geplaatst zijn is bij uitstek een zeer waardevolle plek om een powernap aan te bieden. Eenvoudigweg omdat je niet uren achter elkaar op hetzelfde niveau kunt studeren. 

De voordelen van een powernap van 20 minuten uiten zich met name op het mentale vlak. Minder vermoeid, alerter en sneller leren. Een investering van 20 minuten die zich snel terug verdient. Welke student wil dat nu niet?

Een powernap bij een jetlag?

Het meest ideale om een jetlag te voorkomen (of zo veel mogelijk de negatieve effecten daarvan proberen te reduceren) is om een aantal dagen voor vertrek al proberen te leven en slapen op basis van de lokale tijd op je bestemming. Helaas is dit voor de meesten onder ons praktisch niet uitvoerbaar.

Maar niet getreurd! Want hoewel veel mensen moeite hebben om in een vliegtuig(stoel) te slapen lukt het vaak wel om toch een kort rust/-herstelmoment te vinden. Een powernap zal vele uren tijdsverschil niet in één etmaal op kunnen lossen maar zal je zeker helpen om de dag/nacht makkelijker door te komen.

Powernap quotes!

En tot slot hebben we, mocht je na het lezen van de FAQ nog inspiratie zoeken, een aantal mooie en krachtige powernap quotes voor je verzameld. 

– A powernap is when you sleep on someone who is weaker than you.
– Taking naps sound so childish, I prefer to call them horizontal life pauses.
– Tired minds don’t plan well. Powernap first, plan later.
– No day is so bad it can’t be fixed with a nap.
– The replenishing thing that comes with a nap, you end up with two mornings a day.
– I have a nap every afternoon like a little boy or an old man. Depending how you look at it.
– Laziness works. And the simple way to incorporate its health benefits into your life is simply to take a nap.

Powernaptrein voor de NS!